Nyt samlingssted
Sports- og Kulturcampus er det nye samlingssted i Aarhus med seks nyopførte faciliteter, der byder på et væld af tilbud indenfor sport, kultur, oplevelser, læring og fællesskaber.

Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening står bag opførelsen af Sports- og Kulturcampus i tæt samspil med en række samarbejdspartnere.

Sports- og Kulturcampus består af to huse og det udendørs samlingssted Verdenspladsen, der sammen med Byparken og kunstgræsbanen byder på både indendørs og udendørs aktiviteter året rundt. 

Bevægelseshuset
Bevægelseshuset byder alle indenfor til utraditionelle former for motion, bevægelse og kulturel udfoldelse. Husets faste beboere er Cirkus Tværs, Aarhus Klatreklub, FGU Midtby (tidligere Gøglerskolen) og fodboldklubben ACFC.

Biblioteket og Samlingshuset
En fælles bygning huser både Gellerup Bibliotek, Samlingshuset, kulturfabrikken Gellerup Art Factory, Lokalhistorisk arkiv og aktiviteter under Sundhed og Omsorg. Med et utraditionelt miks af aktiviteter og tilbud kan alle opleve, undersøge, lege, lære, skabe, bevæge sig og være sammen. 

Verdenspladsen
Den 1.500 m2 store Verdensplads bliver centrum i Sports- og Kulturcampus og binder alle faciliteter sammen. På Verdenspladsen vil der være arrangementer, sport, leg, markedsdage, udendørs biografforestillinger og meget mere, som inviterer til fælles ophold, gode oplevelser og hyggeligt samvær.

Aktivt samlingspunkt året rundt
Sports- og Kulturcampus bliver det nye samlingssted og udflugtsmål for såvel områdets beboere som folk fra nærområdet og resten af Aarhus. Her vil der være aktiviteter for enhver smag, og nye relationer og fællesskaber vil opstå gennem bevægelse, fordybelse og oplevelser.

Sports- og Kulturcampus ligger på Karen Blixens Boulevard 23 - 27, 8220 Brabrand.

Sports- og Kulturcampus åbnede den 8. december 2021

Efter flere års planlægning og opførelse kunne Sports- og Kulturcampus endelig slå dørene op og invitere til en åbningsfest med deltagelse af H.K.H. Kronprins Frederik den 8. december 2021.

Både aktørerne bag campus og alle de besøgende var med til at gøre åbningen til en festlig begivenhed med smagsprøver på nogle af de kommende tilbud i Sports- og Kulturcampus.

 

Udvikling af Sports- og Kulturcampus

Mange års udvikling og planlægning ligger forud for åbningen den 8. december 2021. Se processen herunder. 

Arkitektkonkurrence
Ideen om Sports- og Kulturcampus i Gellerup blev født allerede i 2015, hvor et planlægningsarbejde gik i gang, og en lang række aktører og samarbejdspartnere blev involveret.

Det førte til, at der i 2017 blev gennemført en tofaset arkitektkonkurrence med det formål at finde dels den bedste helhedsløsning for den samlede Sports- og Kulturcampus samt optimale løsninger for Biblioteket, Samlingshuset, Bevægelseshuset og Verdenspladsen. Den detaljerede beskrivelse kan ses i konkurrenceprogrammet.

Første fase var en projektkonkurrence, hvor følgende fem teams i januar 2017 blev udvalgt til tegne løsningsforslag: 3XN a/s, CEBRA a/s, BOW arkitekter a/s, Schmidt Hammer Lassen Architects k/s samt AART architects a/s.

I juni 2017 valgte en bedømmelseskomité tre af de fem teams til at gå videre i anden fase: Schmidt Hammer Lassen Architectts, 3XN a/s og CEBRA. De tre teams videreudviklede og tilpassede deres projektforslag hen over efteråret.

Onsdag den 20. december 2017 kunne en enig bedømmelseskomite så  offentliggøre, at vinderen af arkitektkonkurrencen var arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen Architects med underrådgiverne MASU PLANNING, COWI og LOOP architects. Disse var udvalgt til at designe og tegne det nye samlingssted i Aarhus: Sports- og Kulturcampus.

Se vinderprojektet for Sports- og Kulturcampus

I 2018 startede selve projekteringen af Bevægelseshuset, Biblioteket og Samlingshuset, og fortsatte ind i 2019. I projekteringsfasen skete der en videreudvikling og detaljering af løsningerne i vinderforslaget, blandt andet i tæt samarbejde med de primære brugere af de nye faciliteter.

Opførelse
I 2019 blev hovedentreprisen for selve opførelsen sendt i udbud, og i december blev vinderen fundet. Det blev MT Højgaard som vandt udbuddet og fik opgaven med at bygge Sports- og Kulturcampus.

Efter nogle måneders detailplanlægning rykkede mandskab og maskiner ind på byggepladsen i slutningen af april 2020 for at gå i gang med byggeriet af Sports- og Kulturcampus. 

I byggeperioden har MT Højgaard samarbejdet med Det boligsociale Hus og Aarhus Kommune om at flere ledige har fået job og praktikmuligheder under byggeriet. 

Åbning
Byggeriet blev afsluttet i november 2021, og Sports- og Kulturcampus slog dørende op til et festligt åbningsarrangement onsdag d. 8. december. 

Parallel proces for Familiebadet
Samtidig med udvikling og opførelse af Sports- og Kulturcampus er der arbejdet på at udvikle en syvende facilitet: Familiebadet 

Sports- og Kulturcampus er udviklet af Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening i et tæt samspil med en række samarbejdspartnere, der på forskellig vis har haft afgørende betydning for det endelige campus.

 

Samarbejdspartnere

Se Sports- og Kulturcampus vokse frem fra april 2020, hvor MT Højgaard rykkede ind på byggepladsen med maskiner og håndværkere, frem til 8. december 2021, hvor campus slog dørene op.